κάντε κράτηση
από ημέρες
δωμάτια ενήλικες

Ο νομός Χανίων βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Κρήτης κι είναι πλούσιος σε φυσικές ομορφιές. Η οροσειρά των Λευκών Ορέων , το υπέροχο κλίμα , η εύφορη γη πλάι στη θάλασσα , τα άφθονα τρεχούμενα νερά αποτέλεσαν ιδανικές συνθήκες για την κατοίκηση του νομού ήδη από τη νεολιθική εποχή και για την ανάπτυξη αξιόλογου πολιτισμού , πολιτισμού με διάφορες επιδράσεις , που έγινε δεκτός από τους λαούς της Μεσογείου καθώς η Κρήτη βρισκόταν στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων μετακινήσεών τους . Ίχνη του μινωικού πολιτισμού αποτυπώνονται στην πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά όλων των ιστορικών περιόδων και μνήμες του διασώζονται στις τοπικές παραδόσεις . Οι εναλλαγές του ορεινού τοπίου με τις κοιλάδες και τις γραφικές παραλίες , αλλά και τη ζωντανή παρουσία των αρχαιολογικών χώρων , της αρχιτεκτονικής όλων των εποχών και των παραδοσιακών οικισμών συνθέτουν σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα ήθη και τη θερμή φιλοξενία των κρητικών ένα χώρο μοναδικό για περιήγηση και αναψυχή.

Ο νομός Χανίων έχει πέντε επαρχίες : Κυδωνίας , Κισσάμου , Σελίνου , Αποκορώνου και Σφακίων. Πρωτεύουσα είναι τα Χανιά , μια όμορφη , παραλιακή πόλη με ζωντανή την κρητική λαική παράδοση . Οι πρόσφατες ανασκαφές στο χώρο της βενετσιάνικης ακρόπολης , που βρίσκεται στο Καστέλλι , έφεραν στο φως λείψανα ενός σημαντικού μινωικού κέντρου . Στους ιστορικούς χρόνους , γνωστή με το όνομα Κυδωνία , ακμάζει ιδιαίτερα και γίνεται μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης . Το 1252 ξαναχτίζεται στο χώρο της βυζαντινής ακρόπολης και περικλείεται από τείχος χτισμένο από τα ερείπια της Κυδωνίας . Γύρω από την πόλη ήταν χτισμένο το ενετικό μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου , όπου σήμερα στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο . Το δέκατο έκτο αιώνα χτίστηκαν τα εξωτερικά τείχη της πόλης σε σχήμα ορθογώνιο με προμαχώνες στα καίρια σημεία τους . Τα κυριότερα μνημεία , που σώζονται μέχρι σήμερα , είναι το φρούριο Φιρκά , ο νοτιοδυτικός και ο βορειοανατολικός προμαχώνας , ο λιμενοβραχίονας με το φάρο του και τα Νεώρια . Το 1645 οι Τούρκοι κατέλαβαν τα Χανιά και παρέμειναν εκεί μέχρι τα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα . Έτσι η πόλη δέχτηκε πολλές επιδράσεις φανερές σε πολλά κτίσματά της.

Στην παλιά πόλη τα στενά σοκάκια με τα καλοδιατηρημένα παραδοσιακά σπίτια διαφόρων εποχών ( Ενετοκρατίας , Τουρκοκρατίας καθώς και νεοκλασσικά ) προσφέρονται για ευχάριστο περίπατο . Επίσης , ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μοναδικό βενετσιάνικο λιμάνι πίνοντας τον καφέ ή το ούζο του μα και δοκιμάζοντας θαλασσινές λιχουδιές στα εστιατόρια και τις ταβέρνες με την παραδοσιακή κρητική κουζίνα.

Μια επίσκεψη στα γραφικά Χανιά μας είμαστε βέβαιοι ότι θα σας συναρπάσει και θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη σας!!!